دودی کردن شیشههای خودرو طرفداران خودش را دارد؛ کسانی که دوست دارند ظاهر خودروشان متفاوت باشد یا ترجیح میدهند با استفاده از شیشههای دودی دما یا تابش نور خورشید به داخل کابین خودرو را کاهش دهند. گرچه شیشههای دودی جزو تزئینات خودرو به شمار میرود اما در عین مفید بودن، میتواند خطراتی را هم برای سرنشینان به دنبال داشته باشد و اگر قرار است شیشه خودرو خود را دودی کنیم، بهتر است از همه جوانب آن آگاه باشیم.
شیشه دودی خودرو باید بدانید که تیرهکردن شیشه ماشین با برچسب یا از راههای دیگر باید در چارچوب قوانین راهنمایی و رانندگی صورت بگیرد. در غیر این صورت، جریمه بههمراه خواهد داشت. در ایران، ۳۵ تا ۴۰ درصد از دودیکردن شیشههای ماشین مجاز است. در واقع، تیرگی و دودیبودن شیشهها باید بهحدی باشد که سرنشینان خودرو مشخص باشند.
دودی کردن شیشه ماشین به دو روش انجام می شود که به آن پرداخته و بررسی می کنیم.
دودی کردن شیشه ماشین در کارخانه خودروسازی
شیشه های فابریک ماشین در کارخانه به عنوان یک امکان ویژه به درخواست مالک ماشین اضافه می شود. دودی کردن شیشه ماشین باعث استحکام بیشتر شیشه خودرو و مانع عبور نور و اشعه فرابنفش به داخل ماشین می شود. توجه داشته باشید کارخانه خودروسازی طبق استاندارهای تعریف شده و درصد بسیار کم، شیشه های ماشین را دودی می کند و البته طبق قوانین راهنمایی و رانندگی این مورد انجام می شود.
دودی کردن شیشه ماشین به روش دستی توسط مالک خودرو
دودی کردن شیشه ماشین توسط مالک خودرو انجام می شود. در این روش شما با تهیه برچسب دودی مناسب و ابزارهایی شامل: کاردک، کاتر، لیسه، هیتر یا سشوار خانگی یا صنعتی و… بر روی شیشه ماشین می چسبانید. انجام این کار شاید در ابتدا آسان باشد ولی توجه داشته باشید نیازمند دقت و تجربه کافیست تا مراحل به درستی انجام گردد تا گرد و غبار، حباب و اثر انگشت روی سطح شیشه نباشد.
برچسبها هم به شکل معمولی و هم با قابلیت جلوگیری از نفوذ اشعه فرابنفش در دسترس هستند. برچسبهایی با این ویژگی (برچسبهای uv) گرانترند و البته کیفیت بهتری هم دارند. باید بدانید که طیفهای وسیعی از قیمت برای برچسبهای دودی موجود است. هرچقدر که برچسب باکیفیتتری خریداری کنید، امکان اینکه خراب شود هم کمتر خواهد بود.
قیمت برچسبهایی که برای دودیکردن شیشه در بازار بهفروش میرسند به عوامل مختلفی بستگی دارد. هم نوع و کیفیت برچسبها با هم فرق دارند و هم اینکه هر مدل از خودروها برچسب مربوط به خود را میخواهند. برچسب دودی کردن ماشین برای مدلهای بالاتر و گرانتر هزینه بیشتری خواهد داشت. اما بهطور کلی، طیف قیمتی که باید برای خرید برچسب دودی شیشه بپردازید از حدود ۱۰۰ هزار تومان شروع میشود و به بیش از یک میلیون تومان هم میرسد.
دودی کردن شیشه ماشین تاحد زیادی به سلیقه افراد وابسته است. بعضیها دوست دارند که خودرویی با شیشههای دودی داشته باشند. بعضیها هم بهخاطر مسائل دیگر این کار را میکنند که در متن به آنها اشاره شد. در هر حال، باید بدانید که این کار نیاز به رعایت قوانینی دارد که از سوی پلیس راهنمایی و رانندگی بررسی میشود و امکان دارد با تجاوز از حد قانونی تیرگی شیشهها، توقیف و جریمههایی در انتظارتان باشد. در انتخاب برچسب برای دودیکردن شیشهها هم باید دقت کافی بهخرج بدهید. چون در غیر این صورت، جنسی بیکیفیت بهزودی خراب میشود و نیاز به تعویض خواهد داشت. شما از شیشههای دودی استقبال میکنید؟ نظرتان دربارهشان چیست؟
برچسبهای بیکیفیت بعد از مدتی حبابهای داخلشان را از دست میدهند و از شیشه جدا میشوند. اگر برچسبی با جنس خوب تهیه کنید، تا حدود ۱۰ سال برایتان کار خواهد کرد.
دودی کردن شیشه ماشین از طریق چسباندن لایه ای خاص انجام می شود. چه مواردی در قیمت و انواع شیشه دودی موثر است؟
توجه داشته باشید برچسب های دودی بی کیفیت، نصب آسانی ندارند و حباب های داخلی آن کامل از بین نمی روند، همچنین در مرور زمان تغییر رنگ داده و لبه های آنها باز می شود پس در هنگام خرید به کیفیت برچسب دودی، توجه داشته باشید.
برندهای معروف و معتبر برچسب های دودی: سولارگارد (Solar Gard)، سان تک (SunTech) و لیومار (Llumar) که با توجه به کیفیت آنها، طول عمر بیشتر و دائمی دارند. این برچسب ها در کشورهای مختلف مثل چین، امریکا، آلمان، تایلند، تایوان تولید می گردد. در کشور ما از جنس آمریکایی استفاده می شود و با برچسب USA QUALITY و گاهی تنها واژه USA را به صورت کمرنگ، حک شده روی خود دارند.
زمانی که شما برای دریافت معاینه فنی خودروی خود به یکی از مراکز معاینه فنی مراجعه میکنید، ممکن است دودی بودن شیشههای خودرو، مشکلساز شود. در مراکز معاینه فنی، دید صحیح راننده، بررسی شده و در صورتی که درصد دودی بودن شیشهها، به ویژه شیشه جلو و عقب، به حدی باشد که دید راننده را مختل سازد؛ قطعا برگه معاینه فنی برای آن خودرو صادر نخواهد شد.
نکته: البته در صورتی که شیشه دودی، فابریک کارخانه باشد؛ قطعا با استانداردها همخوانی داشته و مشکلی برای گرفتن برگه معاینه فنی پیش نمیآید. در واقع مساله زمانی است که درصد دودی بودن شیشهها زیاد بوده و دید را مختل کند.
درصد مجاز شیشه دودی برای تعویض پلاک، حداکثر ۳۰ تا ۴۰ درصد خواهد بود. دقت داشته باشید که باتوجه به نوع برچسب دودی کردن شیشهها، شدت تاریکی و سیاهی آن کم و زیاد بوده و از این جهت نمیتوان یک درصد قطعی و کلی عنوان کرد. مطابق چیزی که در بالا گفتیم فارغ از درصد دودی بودن، باید وضعیت تیرگی شیشههای خودرو به شکلی باشد که بتوان از فاصله ۳ متری، داخل خودرو یعنی هم دو صندلی جلو و هم صندلیهای عقب را بتوان مشاهده کرد.
از این روی در صورتی که خودروی شما دارای شیشه دودی با درصدی بیش از این مقدار است، پیش از مراجعه برای تعویض پلاک، لازم است که حتما در این مورد فکری کرده و وضعیت دودی بودن شیشهها را به شکلی تغییر دهید که مطابق با استاندارد اعلام شده باشد. در غیر این صورت حتما در مرکز تعویض پلاک، با مشکل روبرو شده و فرایند کار شما مختل خواهد شد.
مبلغ جریمه شیشه دودی در سال ۱۴۰۳، برای شیشه جلو ۵۰۰ هزار تومان،برای شیشههای بغل جلو ۲۰۰ هزار تومان و برای شیشه عقب و شیشههای بغل عقب ۱۰۰ هزار تومان است. است. بدیهی است که در سالهای آینده، احتمال دارد که این مقادیر نیز مانند جریمه سرعت غیر مجاز و دیگر جرایم رانندگی، تغییر کرده و حتی برای بازدارندگی بیشتر، افزایش یابد.
لازم به ذکر است که در صورت مشاهده خودرویی توسط پلیس راهنمایی و رانندگی که شیشه دودی بیش از ۳۰ تا ۴۰ درصد دارد، خودرو متوقف خواهد شد. به علاوه از لحاظ امنیتی نیز ممکن است چنین خودرویی که درصد بالایی از دودی شدن شیشهها را داشته باشد، به وسیله پلیس نیروی انتظامی متوقف شود. همان طور که گفتیم طبق قانون، باید داخل خودرو، کاملا قابل رویت بوده و این موضوع چه از نظر پلیس راهنمایی و رانندگی و چه از نظر پلیس نیروی انتظامی، قابل پیگیری و مداخله است.