اولین گام در احیای رنگ خودرو، شستشوی حرفه ای (صفرشویی) است تا تمامی آلودگیهای سطحی و عمیقی که روی بدنه خودرو شکل گرفته اند از میان بروند. در مرحله بعد با استفاده از خمیر Clay، مابقی ذرات چسبیده مانند مواد شیمیایی، شته و… از روی سطح بدنه خودرو پاک می شوند. در مرحله بعد پولیش کردن رنگ خودرو آغاز می شود.
منظور از احیا رنگ و پولیش خودرو، از بین بردن خط و خشهای موجود روی رنگ بدنه، لکههای شیمیایی، گرد و غبار و همچنین کدر و بدرنگی، رنگ بدنه است. انجام این کار با روشهای مختلفی امکانپذیر است که انتخاب آنها بستگی به شرایط رنگ خودرو دارد. ضمن این که اجرای فرآیند احیای رنگ خودرو، یک کار کاملاً تخصصی و نیازمند مهارت است که باید توسط فرد متخصص انجام گیرد؛ در غیر این صورت ممکن است رنگ بدنه دچار آسیب شده و نتیجه دلخواه نیز حاصل نشود.
احیا رنگ و پولیش خودرو منظور از احیای رنگ خودرو، از بین بردن آفتاب سوختگیها، خط و خشهای ریز، آسیبهای ناشی از تصادفات کوچک، کدر شدن رنگ و… است. میتوان با استفاده از خدماتی چون واکس، پولیش، ایجاد پوشش نانو سرامیک و… رنگ خودرو را تا حدود زیادی احیا و مانند روز اول براق و شفاف کرد.
انتخاب روش احیای رنگ خودرو بستگی به کیفیت رنگ و شرایط آن دارد. در واقع هر یک از مواردی که برای احیای رنگ بدنه خودرو نام بردیم دارای ویژگیهای منحصر به خود هستند و بنابراین انتخاب آنها بسته به شرایط رنگ اتومبیل صورت میگیرد.
منظور از احیای رنگ خودرو، از بین بردن آفتاب سوختگیها، خط و خشهای ریز، آسیبهای ناشی از تصادفات کوچک، کدر شدن رنگ و… است. میتوان با استفاده از خدماتی چون واکس، پولیش، ایجاد پوشش نانو سرامیک و… رنگ خودرو را تا حدود زیادی احیا و مانند روز اول براق و شفاف کرد.
ابتداییترین و شناخته شدهترین روش برای احیای رنگ خودرو استفاده از خدمات واکس و پولیش است. معمولاً اگر رنگ خودرو تنها دچار کدری و آفتاب سوختگی شده باشد و هیچ مشکل دیگری وجود نداشته باشد از واکس استفاده میکنند. بعد از یک کارواش عمیق و حسابی شما میتوانید از خدمات واکس استفاده کنید. واکس کردن بدنه خودرو به صورت دستی انجام میگیرد و باعث صاف، براق و یکدست دیده شدن رنگ خودرو میشود. ضمن این که خاصیت محافظ بودن واکس خودرو، باعث میشود که تا مدتها رنگ خودرو جلا و براقیت خود را حفظ کند. اما اثر واکس ماندگاری خیلی بالایی ندارد و به مرور دوباره کیفیت رنگ کاهش پیدا میکند.
پولیش کردن خودرو فرآیند متفاوتی نسبت به واکس دارد. پولیش در حقیقت یک لایه بردار ملایم است که لایه نازکی از سطح رنگ بدنه را برمی دارد، که شامل رنگ کدر، مات، آفتاب سوخته، خط و خشهای سطحی و… میباشد. بنابراین از پولیش خودرو نمیتوان به صورت مداوم و دائمی استفاده کرد و احیای رنگ با این کار میتواند برای رنگ بدنه خودرو مضراتی نیز داشته باشد؛ به ویژه اگر انتخاب پولیش به خوبی انجام نگیرد و یا فرآیند پولیش کاری با ظرافت و مهارت بالا انجام نشود.
۱. آسیب پوشش شفاف (clear coat)
پوشش شفاف بالاترین لایه رنگ است و آسیب آن رایجترین نوع آسیبدیدگی رنگ خودرو است. خطوخش، آثار ناشی از شستوشوی نامناسب و ساییده شدن اجسام روی پوشش شفاف میتواند ظاهر کلی خودرو را تحت تأثیر قرار دهد. قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش و سایر عوامل محیطی هم میتواند منجر به آسیبدیدگی این پوشش شود.
۲. آسیب پوشش پایه (base coat)
پوشش پایه، همان لایه اصلی رنگ خودرو است. اگر پوشش شفاف آسیب ببیند، ممکن است این لایه در معرض اشعه فرابنفش، رطوبت و آلایندهها قرار بگیرد. آسیب پوشش پایه ممکن است منجر به محو شدن رنگ، تغییر رنگ یا غیریکنواخت شدن رنگ شود.
ترمیم پوشش شفاف
خراشهای جزئی و علائم چرخش: اغلب میتوان با پولیش آنها را برطرف کرد. با استفاده از پولیش مناسب، بهآرامی ناحیه آسیبدیده را با حرکات دایرهای پولیش بکشید تا خراشها یا خطوط دایرهای به حداقل برسند یا از بین بروند.
خراشهای عمیقتر و آسیبهای پوشش شفاف: برای آسیبهای شدیدتر پوشش شفاف، مانند خراشهای عمیق، ممکن است نیاز به تعمیر تخصصی باشد. این معمولاً شامل سنبادهزدن ناحیه آسیبدیده، اعمال پوشش شفاف جدید و یکنواخت کردن آن با رنگ اطراف است.
ترمیم پوشش پایه
ایرادهای جزئی رنگ: عیوب جزئی رنگ مانند خراشهای جزئی در پوشش پایه، اغلب میتواند با قلمگیری برطرف شود. محل را تمیز کنید، قلم خشگیر را روی منطقه موردنظر بکشید و با دقت خشها را در رنگ اطراف محو کنید.
آسیب زیاد رنگ: اگر آسیب واردشده به این لایه قابلتوجه و توزیع رنگ ناهموار باشد، ممکن است رنگآمیزی مجدد لازم باشد. این فرایند شامل سنبادهزدن، بتونهکاری، اعمال یک لایه پایه جدید و اطمینان از تطابق رنگ است.
ترمیم پوشش شفاف رنگ ماشین
ترمیم رنگ خودرو میتواند فرایند پرهزینهای باشد، بهویژه اگر آسیبهای واردشده زیاد باشند یا رنگ فابریک خودرو ویژگیهای خاصی داشته باشد. مثلا رنگ برخی از خودروها بهدلیل مواد خاص بهکار رفته در آن درخشش خاصی دارد. هزینه ترمیم این نوع رنگها بیشتر است.
ترمیم رنگ خودرو اغلب زمان میبرد؛ بهخصوص اگر چندین لایه از رنگ خودرو آسیب دیده باشد. در این صورت انجام مراحلی مانند تمیز کردن، سنبادهزدن، بتونهکاری، رنگآمیزی و … لازم میشود. انجام این مراحل خصوصا برای افراد کمتجربه زمانبر است.
دستیابی به بهترین نتایج در ترمیم رنگ خودرو نیاز به دانش، مهارت و تخصص دارد. بدون تجربه و تخصص لازم، نتایج نهایی ممکن است انتظارات را برآورده نکند یا منجر به آسیب بیشتر رنگ خودرو شود.
ترمیم رنگ خودرو ظاهر خودرو را بهطور قابل توجهی بهبود میبخشد، اما ماندگاری رنگ ترمیمشده ممکن است بهاندازه رنگ کارخانه نباشد. کیفیت مواد، تکنیکهای بهکار بردهشده در ترمیم و شرایط محیطی میتوانند بر دوام و طول عمر رنگ ترمیمشده تأثیر بگذارند.
پاسخ این سؤال به مهارت و تجربه شما بستگی دارد. کارهای سادهای مانند پولیش میتواند توسط صاحب خودرو انجام شود. اما، آسیبهای گستردهتر یا تعمیرات پیچیده برای اینکه به نتیجه مطلوبی برسند، اغلب لازم است توسط متخصصان حرفهای انجام شوند.
مدت زمان ترمیم رنگ خودرو به میزان آسیب، اندازه ناحیه آسیبدیده و تکنیکهای مورداستفاده بستگی دارد. ترمیم جزئی را میتوان در عرض چند ساعت تکمیل کرد، درحالیکه ترمیمهای گستردهتر ممکن است چند روز طول بکشد.
طول عمر رنگ ترمیمشده به عوامل متعددی از جمله کیفیت مواد مورد استفاده، تکنیک اعمالشده و نحوه نگهداری خودرو پس از آن بستگی دارد. بهطور کلی اگر همهچیز بهخوبی رعایت شود، رنگ ترمیمشده میتواند چندین سال دوام بیاورد.